Χρειάζεστε βοήθεια;
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
Η αιμοληψία είναι η διαδικασία λήψης αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις, με στόχο τη συλλογή δεδομένων για την κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου.
Εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό συλλέγει δείγμα αίματος σε ειδικά φιαλίδια με βελόνες και σύριγγες μιας χρήσης.
Η ποσότητα του αίματος που λαμβάνεται εξαρτάται από το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται.
Η διαδικασία της αιμοληψίας είναι αρκετά απλή και ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ο εξεταζόμενος κάθεται σε ειδική καρέκλα αιμοληψίας και τοποθετεί το χέρι του στο στήριγμα που υπάρχει.
Ο αιμολήπτης εφαρμόζει πιεστική περίδεση στο μέσο του βραχίονα του εξεταζόμενου και επιλέγει την κατάλληλη φλέβα με ψηλάφηση. Στη συνέχεια, προετοιμάζει την περιοχή της φλεβικής παρακέντησης, ώστε να εξασφαλιστεί η άσηπτη αιμοληψία.
Κατά τη φλεβοκέντηση, αποστειρωμένη βελόνα εισάγεται στη φλέβα του εξεταζόμενου από την έσω επιφάνεια του αγκώνα.
Μετά τη λήψη του δείγματος, ο αιμολήπτης λύνει το λάστιχο περίδεσης και τοποθετεί στεγνό τολύπιο βάμβακος στο σημείο της φλεβοκέντησης. Με απαλές κινήσεις, αφαιρεί τη βελόνα και ασκεί άμεσα σταθερή πίεση στο σημείο για ένα λεπτό ή περισσότερο.
Ο εξεταζόμενος παραμένει στο χώρο για λίγα λεπτά και αφού βεβαιωθεί ότι αισθάνεται καλά, αποχωρεί από το διαγνωστικό κέντρο.
Το διαγνωστικό κέντρο PLUS διαθέτει προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στις αιμοληψίες βρεφών, νηπίων και παιδιών.
Η λήψη αίματος γίνεται γρήγορα και ανώδυνα με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Συγκεκριμένα, οι αιμολήπτες μας χρησιμοποιούν τη συσκευή Vein Viewer Flex για εύκολο εντοπισμό των κατάλληλων φλεβών και άριστη αιμοληψία από το πρώτο τσίμπημα.
Στόχος μας είναι η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και με λιγότερο άγχος για τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους.
Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους φλεβοκέντησης, το διαγνωστικό κέντρο PLUS διενεργεί αιμοληψία σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες για την πραγματοποίηση μεγάλου εύρους διαγνωστικών εξετάσεων.
Συλλογή δείγματος αίματος από έμπειρους και άρτια εκπαιδευμένους αιμολήπτες.
Βελόνες σύριγγας μικρού μεγέθους και καινοτόμα μηχανήματα για ανώδυνη αιμοληψία.
Εξοπλισμός εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα.
Παράδοση αποτελεσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα και με ευέλικτο τρόπο.
Η λήψη τροφής ενδέχεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων.
Το είδος της εξέτασης είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει:
Συνήθως, για βιοχημικές εξετάσεις απαιτείται νηστεία 8-12 ωρών. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών γευμάτων ή αλκοόλ ένα 24ωρο πριν την αιμοληψία.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του κέντρου μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την προετοιμασία πριν τις αιματολογικές εξετάσεις.
Μπορείτε να πιείτε νερό πριν τις εξετάσεις αίματος, εκτός αν ο θεράπων ιατρός συστήσει το αντίθετο. Μάλιστα, η κατανάλωση νερού προτείνεται πριν την αιμοληψία, ώστε να είναι οι φλέβες πιο ορατές και να ψηλαφίζονται ευκολότερα.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, τις οποίες γνωρίζει καλύτερα ο θεράπων ιατρός σας.
Είναι γεγονός ότι κάποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των ουσιών ή την αντίδραση της ανάλυσης. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής ή τις βιταμίνες.
Εφόσον είναι εφικτό, η λήψη φαρμάκων πριν την αιμοληψία καλό είναι να αποφεύγεται. Ωστόσο, ο θεράπων ιατρός σας είναι αυτός που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας και μπορεί να σας συμβουλέψει για αλλαγές στον προγραμματισμό της φαρμακευτικής σας αγωγής.
Η αιμοληψία κατά τις απογευματινές ώρες είναι εφικτή. Ωστόσο, για τις περισσότερες εξετάσεις αίματος προτιμάται η πρωινή αιμοληψία, ιδίως όταν απαιτείται νηστεία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της πρωινής αιμοληψίας θεωρούνται πιο ακριβή για τις περισσότερες μετρήσεις. Για παράδειγμα, τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα πέφτουν κατά 30%-50% τις απογευματινές ώρες, οπότε προτιμάται η πρωινή αιμοληψία για μετρήσεις Fe.
Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, για αυτό είναι προτιμότερο να το αποφύγετε πριν την αιμοληψία. Μάλιστα, σε χρόνιους καπνιστές, παρατηρείται αύξηση των ερυθροκυττάρων, των λευκοκυττάρων, της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη.
Η αιμοληψία κατά την έμμηνο ρύση καλό είναι να αποφεύγεται. Λόγω της απώλειας αίματος, αυξάνεται ο κίνδυνος λιποθυμικών επεισοδίων. Επιπλέον, λίγες μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση τα επίπεδα σιδήρου (Fe) στο αίμα πέφτουν. Οπότε για μεγαλύτερη ακρίβεια αποτελεσμάτων, ειδικά για γενικό check-up, καλύτερα να περιμένετε.