Covid-19: Self-test, βεβαίωση εμβολιασμού και πιστοποιητικό νόσησης

Οδηγός για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σχετικών με τον Covid-19
07 Φεβρουαρίου, 2022

Από τότε που εισέβαλε αιφνιδιαστικά στη ζωή μας ο Covid-19, τα πάντα άλλαξαν. Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ διάφορα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.

Οι εξελίξεις, όμως, είναι τόσο ραγδαίες που πολλές φορές είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς ποια μέτρα ισχύουν μια δεδομένη στιγμή και τι απαιτείται για την έκδοση των εκάστοτε πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις διαδικασίες και τα έγγραφα που σχετίζονται με τον κορονοϊό στην παρούσα φάση. Το άρθρο θα ενημερώνεται τακτικά, ώστε να περιλαμβάνει τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν.

Σας συνιστούμε, ωστόσο, να χρησιμοποιείτε ως βασική πηγή πληροφόρησής σας για τον Covid-19 την επίσημη σελίδα του ελληνικού κράτους.

Self-Test: Τι ισχύει για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ Covid-19

Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν δύο βασικές εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 στον οργανισμό:

  • ο μοριακός έλεγχος (PCR test) από διαγνωστικά εργαστήρια
  • το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) από δημόσιες και ιδιωτικές δομές

Τον Απρίλιο του 2021, ένα νέο όπλο ρίχτηκε στη μάχη κατά της πανδημίας: το self-test.

Στην πράξη, το self-test πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός Rapid test. Η διαφορά είναι ότι γίνεται από τον ίδιο τον εξεταζόμενο στον δικό του χώρο κι όχι σε κάποια κρατική δομή ή ιδιωτικό εργαστήριο από ιατρικό προσωπικό.

Αρχικά, τα self-test δίνονταν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και δήλωσης των κρουσμάτων. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν με τον ερχομό των εμβολίων.

Σήμερα, η διενέργεια self-test και η καταγραφή του αποτελέσματος είναι υποχρεωτικά μόνο για μαθητές (εμβολιασμένους και μη) και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να πραγματοποιούν Rapid test δύο φορές την εβδομάδα, το κόστος των οποίων καλύπτουν οι ίδιοι.

Οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ για προσωπικούς λόγους και με προσωπικά έξοδα. Σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα δε δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19, ακόμα κι αν είναι θετικό. Συνίσταται, ωστόσο, η επιβεβαίωσή του με PCR ή Rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων δηλώνονται στο σύστημα.

Δήλωση self-test μαθητών

Τα αποτελέσματα του self-test των μαθητών δηλώνονται στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr από τον γονέα ή τον κηδεμόνα. Με τη δήλωση, εκδίδεται και η σχολική κάρτα για Covid-19 (edupass), την οποία πρέπει να επιδείξει ο μαθητής στο σχολείο.

Για τη δήλωση, χρειάζονται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης του γονέα/κηδεμόνα στο TAXISnet και ο ΑΜΚΑ του ή ο ΑΜΚΑ του παιδιού.

Όλα τα βήματα της διαδικασίας περιγράφονται αναλυτικά στον Self-Testing οδηγό που δημοσίευσε το gov.gr.

Διαγνωστικός έλεγχος για Covid-19 με PCR ή Rapid test

Ο εργαστηριακός έλεγχος για νόσηση από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 γίνεται με δύο τρόπους:

  • μέσω της ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου κατά του κορονοϊού (Rapid test)
  • μέσω μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του γενετικού υλικού του κορονοϊού (PCR test)

Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Το Rapid test είναι πιο γρήγορο, καθώς ο εξεταζόμενος μπορεί να μάθει σε λιγότερο από μια ώρα αν έχει κορονοϊό. Είναι, επίσης, πιο οικονομικό, καθώς το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης που ισχύει για την παρούσα φάση είναι τα 10€. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει περιορισμένη ευαισθησία σε σύγκριση με τις μοριακές μεθόδους, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ψευδούς αποτελέσματος.

Από την άλλη, το PCR Test απαιτεί περισσότερο χρόνο για να βγάλει αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα έχει μεγαλύτερο κόστος. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης που ισχύει για την παρούσα φάση είναι τα 47€. Θεωρείται, ωστόσο, η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση του κορονοϊού χάρη στην κορυφαία της ευαισθησία και ειδικότητα.

Πότε είναι υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος για Covid-19;

Ο διαγνωστικός έλεγχος για Covid-19 θεωρείται υποχρεωτικός για ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν ενεργό πιστοποιητικό νόσησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού είναι υποχρεωτικά έως τις 31 Μαρτίου του 2022 για:

  • ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί και παρίστανται με φυσική παρουσία στις σχολές τους
  • ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ

Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου

Η βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου εκδίδεται τόσο για PCR όσο και για Rapid test που έλαβαν χώρα μέχρι και έναν μήνα πριν.

Για να εκδώσετε τη βεβαίωση, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της βεβαίωσης είναι η καταχώρηση του αρνητικού αποτελέσματος στο Μητρώο ασθενών Covid-19 από το εργαστήριο, στο οποίο διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Η βεβαίωση εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου διαγνωστικού ελέγχου, και φέρει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα.

Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου

Η βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου μπορεί να εκδοθεί μέσω της πλατφόρμας του gov.gr τόσο για PCR όσο και για Rapid test.

Η έκδοση της συγκεκριμένης βεβαίωσης γίνεται 14 ημέρες μετά την ημέρα εξέτασης.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καταχώρηση του θετικού αποτελέσματος στο Μητρώο ασθενών Covid-19 από το εργαστήριο, στο οποίο διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Για να εκδώσετε τη βεβαίωση, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

Το διαγνωστικό εργαστήριο PLUS εγγυάται τη σωστή καταχώρηση κάθε θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για PCR ή Rapid test.

Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου για απουσία από την εργασία

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό, μπορείτε να λάβετε σχετική βεβαίωση για να απουσιάσετε δικαιολογημένα από την εργασία σας.

Συγκεκριμένα, τόσο εμβολιασμένοι όσο και ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν αναρρωτική άδεια 5 ημερών με θετικό Rapid test.

Προσοχή! Η βεβαίωση αυτή χορηγείται αποκλειστικά για απουσία από την εργασία και δεν επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή Covid Free GR.

Για να εκδώσετε τη βεβαίωση, θα χρειαστεί να συνδεθείτε στο gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet και τον ΑΜΚΑ σας.

Πιστοποιητικό Νόσησης Covid

Το πιστοποιητικό νόσησης Covid είναι μια βεβαίωση που εκδίδεται από την Ελληνική Δημοκρατία για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους πολίτες που έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει από Covid.

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  • κατόπιν θετικού PCR test για ανεμβολίαστους πολίτες (εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο)
  • κατόπιν θετικού Rapid test αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες

Το πιστοποιητικό νόσησης ισχύει έως 90 ημέρες μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Κατ’ εξαίρεση, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 4η Δεκεμβρίου 2021, είτε κατόπιν PCR test είτε κατόπιν Rapid test, ισχύουν για 90 ημέρες.

Έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης λαμβάνει χώρα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις κατά περίπτωση.

Για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού SARS-CoV-2

Το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού SARS-CoV-2 είναι μια βεβαίωση που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Αυτή η βεβαίωση αναφέρει το ονοματεπώνυμο και τον ΑΜΚΑ του εμβολιασμένου, καθώς και στοιχεία για το εμβόλιο, το εμβολιαστικό κέντρο και τις ημερομηνίες που έγινε η κάθε δόση.

Επιπλέον, περιλαμβάνει έναν κώδικα QR, μέσω του οποίου γίνεται η εξακρίβωση της γνησιότητας του εγγράφου από τρίτους.

Η έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι δυνατή την αμέσως επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Η βεβαίωση εκδίδεται μόνο για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στην Ελλάδα ή έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την καταχώρηση εμβολιασμών από χώρες του εξωτερικού, οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα μπορούν να εκδώσουν το ελληνικό πιστοποιητικό μόνο όταν πραγματοποιείται η αναμνηστική δόση του εμβολίου στην Ελλάδα.

Έκδοση ελληνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Μπορείτε να εκδώσετε το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr ή μέσω ΚΕΠ.

Για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

Αφού συνδεθείτε στην πλατφόρμα, θα έχετε τη δυνατότητα να εκτυπώσετε το πιστοποιητικό ή να το αποθηκεύσετε σε μορφή pdf.

Επιπλέον, μπορείτε να αποθηκεύσετε τη βεβαίωση σε μορφή wallet στο κινητό σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή Covid Free GR Wallet από το Google Play ή το App Store.

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021, προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους για να περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού. Η θέσπιση του πιστοποιητικού αποτέλεσε το κλειδί για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid αποτελεί ψηφιακή απόδειξη ότι ο κάτοχός του πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του Covid-19 με κάποιο από τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ,
  • έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα, ή
  • έχει νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό.

Μάλιστα, εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό αναγνωρίζεται και από άλλες 33 χώρες εκτός ΕΕ.

Έκδοση ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19

Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον Covid είναι εφικτή στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού
  • αν το άτομο έχει νοσήσει από κορονοϊό και υπάρχει σχετική απόδειξη (θετικό αποτέλεσμα καταχωρημένο από τη μονάδα υγείας ή το διαγνωστικό κέντρο που διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο)
  • όταν υπάρχει καταχωρημένο αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός των τελευταίων 30 ημερών από μονάδα υγείας ή διαγνωστικό κέντρο

Το πιστοποιητικό εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και περιεχόμενο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Αρμόδιες για την έκδοσή του είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας.

Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 εκδίδεται μέσω του gov.gr και των ΚΕΠ.

Για την έκδοσή του, θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet και τον ΑΜΚΑ σας. Επίσης, θα πρέπει να έχετε ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ. Τα ίδια έγγραφα είναι απαραίτητα και για την έκδοση του πιστοποιητικού στα ΚΕΠ.